Istoria cafelei in Columbia
A inceput acum aproape 300 de ani cand preotul iezuit Francisco Romero din orasul Salazar de Las Palmas a avut un moment de inspiratie divina. Cand enoriasii lui s-au spovedit la biserica, preotul le-a impus sa semene cafea ca penitenta pentru a-si rascumpara pacatele.
Legenda sau nu, in 1835, primii saci de cafea verde au fost exportati prin biroul vamal din orasul San Jose de Cucuta. Este orasul in care Simon Bolivar a fost desemnat primul Presedinte al Colombiei in 1821.
Pana în 1850, cafeaua ajunsese la Cundinamarca, Antioquia si Caldas. La sfarsitul secolului al 19-lea, cafeaua verde a devenit principalul produs de export. Columbia producea peste 600.000 de saci de cafea anual.
De ce Columbia?
Am avut intotdeauna o fascinatie pentru aceasta origine, chiar inainte sa ma apuc de prajit. Am inceput sa prajesc cafea din Columbia pe la sfarsitul lui 2011 si de atunci nu m-am mai oprit. Majoritatea cafelei din Columbia este procesata prin spalare ceea ce o face sa fie relativ usor de prajit. Daca esti la inceput de drum, iti iarta multe greseli atunci cand este corect prajita. Dupa o degazare de cel putin o saptamana, o poti folosi cu succes pentru orice metoda de preparare. Are o consistenta de invidiat in extractiile espresso. O ceasca de cafea columbiana are un caracter curat, cu note aromatice distincte, bine definite.
Cafea din Columbia – De ce Dulce de Pitalito?
Asezat in valea Rio Grande de la Magdalena, la 1300 metri altitudine, orasul Pitalito este considerat capitala cafelei din provincia Huila, situata in sud-vestul Columbiei. Toti muntii care inconjoara aceasta vale sunt presarati cu ferme care cultiva cafea, o ferma avand in medie 6 hectare.
Sunt mai multe motive pentru care Pitalito este una dintre cele mai bune regiuni din lume pentru cultivarea cafelei: altitudinea, specificul geografic si solul.
Altitudinea. Fructele de cafea cultivate la o altitudine inalta se matureaza mai lent, iar planta are timp sa depoziteze in semintele fructului mai multe zaharuri. In timpul prajirii, prin reactia Maillard, aceste zaharuri vor produce mai multi compusi aromatici contribuind la un profil de gust cu o complexitate ridicata si aroma intensa.
Specificul geografic. Planta de cafea este o planta de subarboret. Subarboretul reprezinta totalitatea arbustilor care cresc in etajul intermediar al padurii, sub coroana arborilor mari. Plantele de cafea pot utiliza o cantitate limitata de lumina solara si cresc mai bine in semi-umbra.
Pitalito este situat foarte aproape de Ecuator insa este pozitionat intr-o vale. Fermele de cafea din Pitalito sunt situate pe versantii muntilor care inconjoara aceasta vale. Asta inseamna ca plantele de cafea beneficiaza de lumina solara puternica directa doar in preajma pranzului, pe parcusul catorva ore. Restul zilei planta de cafea are lumina solara indirecta.
Solul. Solul vulcanic este foarte bogat in nutrienti iar aciditatea specifica acestuia usureaza absorbtia nutrientilor de catre plantele de cafea.